Marsalkan muistomerkkejä

 

1. Tampereella Mannerheimin patsas on kaupungin keskustan ulkopuolella Mannerheiminkalliolla Leinolassa (Vehmaisissa). Patsaan teki kuvanveistäjä Evert Porila. Patsaan valmistamiseen varat lahjoitti Raf. Haarla. Vapaussodan Huoltosäätiön silloin omistama patsas paljastettiin 4.6.1956. Patsaan maapohjan lahjoittivat 1951 säätiölle Lotta ja Kustaa Kauppila. Patsas on paikalla, josta marsalkka seurasi Tampereen valloitusta. Vapaussodan Huoltosäätiö luovutti 11.12.1996 patsaan Tampereen kaupungin omistukseen. Ympyrä oli kuroutunut umpeen. Patsas valmistui jo syksyllä 1939, mutta talvisodan johdosta sen pystytys viivästyi. Sodan jälkeen Tampereen kaupunki peruutti 24.5. 1965 Tampereen Seudun Rintamamiesyhdistykselle vuonna 1938 myöntämänsä patsaan pystytysluvan kaupungin keskustaan Koskipuistoon. Lupa kylläkin periaatteessa myönnettiin, mutta patsas ei saanut olla jo 1939 valmistunut, vapaussoturiasuinen Mannerheim-patsas eli tällä tavoin se oli kuitenkin luvan peruutus. Patsaan jalusta purettiin ja patsaasta tehtiin Pirkkalaan jääkärimuistomerkki yksityiselle maa-alueelle aivan Tampereen rajalle. Käyntiohje: Holvastinkatu – Orimuskatu (viitoitus)- Ilmattarenkatu – Lyylikinkatu – puistotietä kävellen n. 150 – 200 metriä.

 

2. Taidemaalari Eero Järnefelt teki maalauksen 1933 Mannerheimista Vehmaisten kalliolla. Kuvanveistäjä Porilan Mannerheim-patsasaihe on Järnefeltin taulusta.

 

3. Suomen Marsalkan ratsastajapatsas on Helsingissä Pääpostitalon luona Mannerheimintiellä. Patsas on kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen teos ja se paljastettiin 1960.

 

4. Mikkelissä Marsalkan patsas ns. Päämajapatsas sijaitsi aiemmin Marskin aukiolla (ent. Suur-Savon aukio) Otavan- ja Raatihuoneenkatujen risteyksessä. Kuvanveistäjä Kalervo Kallio, 4.6.1967. Mikkelissä oli lähes jatkuvasti kiista patsaan sijaintipaikasta, sillä patsas haluttaisiin siirtää syrjäiseltä paikaltaan Keskustorille. Lopulta 21.5.2003 patsas siirrettiin Keskustorille.

 

5. Seinäjoella Mannerheimin patsas on kulttuuri- ja hallintokeskuksen luona Kirkko- ja Koulukatujen kulmauksessa olevassa puistossa. Patsaan on tehnyt Lauri Leppänen ja se paljastettiin 1955.

 

6. Marsalkan patsas on Lahdessa rautatieasemaa vastapäätä Mannerheimintien varrella Marskin aukiolla. Lahtelaisen kuvanveistäjän, Veikko Leppäsen veistos paljastettiin 19.12.1959. Se oli ensimmäinen Marskin ratsastajapatsas. Mannerheim-ristin ritarien vierailun 4.6.1972 yhteydessä kiinnitettiin patsaaseen isokokoinen ritarimerkki. Patsaan ympärille on istutettu muistopuut viime sotiemme merkkihenkilöille mm. Presidentti Risto Rytille, kenraali A.F Airolle, kenraali Adolf Ehrnroothille.

 

7. Lahden varuskunnassa Hennalan kasarmialueella Perinnerinteellä lippukentän vieressä on Mannerheimin rintakuvapatsas, joka paljastettiin 4.6.1996. Kuvanveistäjä Veikko Leppäsen veistoksen lahjoitti Esan kirjapainon toimitusjohtaja Antti Kivekäs Lahden Sotaveteraanipiirille, joka luovutti sen paljastuksen yhteydessä Hämeen Rykmentille.

 

8. Vaasassa Marsalkan ratsastajapatsas paljastettiin 6.12.1990 Vaasan kaupungintalon juhlasalin porrastasanteelle. Patsaan on tehnyt professori Aimo Tukiainen.

 

9. Mannerheimin rintapatsas paljastettiin 4.8.1994 Turun keskustan Mannerheim-puistossa, joka sijaitsee Puisto-, Rauhan- ja Puutarhakatujen välisellä alueella. Rintapatsas on osateos Veikko Leppäsen Lahden ratsastajapatsaasta. Rintapatsasmuistomerkin suunnitteli Aarne Ehojoki.

 

Tammenlehvän Perinneliitto

14.5.200924.4.2009 avattu muistomerkkitiedosto...