Turku

Summan taisteluiden muistokivi

Summan taisteluiden muistokivi ”Summa 1939 – 40” (Jussi Vikainen, 1965) on Turussa Kupittaan- ja Uudenmaankadun kulmauksen Kupittaan puistossa.

Turun pommitusten muistolaatta

Turun pääpostin kivijalassa Humaliston- ja Eerikinkatujen kulmauksessa Eerikinkatu 21 on talvisodan pommituksen muistolaatta, jossa on tekstinä: ”Nämä vauriot syntyivät talvisodan aikana 29.1.1940 tapahtuneessa pommituksessa.” Muistolaatan hankkivat Turku-Seura ja Turun reserviupseeriyhdistyksen perinnetoimikunta. Laatan suunnitteli arkkitehti Aarne Ehojoki ja se paljastettiin 13.3.1986.

Turun ilmapuolustuksen muistomerkki

Turun ilmapuolustuksen muistomerkkitykki 75 mm:n Bofors on Vartiovuorella Merenkulkumuseon (ent. Turun tähtitornirakennus) luona, 50 m sen itäpuolella. Vuorelle pääsee esimerkiksi Hämeenkadulta Vartiokujan kautta. ”Siamilaistykkimuistomerkin” suunnitteli Aarne Ehojoki ja se paljastettiin 15.9.1985. Hankkeen toteutti Turun Kodinpuolustussäätiö. Tykin perustassa on teksti: ”Turun Kodinpuolustussäätiö pystytti tämän muistomerkin vapaaehtoiselle kansalaistoiminnalle kotiseudun suojelemiseksi 1939 – 1944.”

Panssarilaivojen muistolaatat

Suomen entisten panssarilaivojen Ilmarisen ja Väinämöisen muistolaatat ovat Turun Laivastoasemalla. Väinämöisen laatta on vuodelta 1960 ja Ilmarisen 1961. Molemmat muistolaatat suunnitteli Keijo Valta.

Virolaisten vapaaehtoisten muistolaatta

Suomen merivoimissa palvelleiden virolaisten vapaaehtoisten muistolaatta on Turussa Heikkilän kasarmin pääoven vieressä. Laatta paljastettiin 30.11.1994. Virolaisia oli merivoimissa yli 400.

Kevyt Patteristo 14:n muistolaatta

Turkulaisen tykistöyksikön Kevyt Patteristo 14 kotiuttamisen muistolaatta on Samppalinnanmäellä Luostarinkadulla olevan koulun seinässä puiston puolella.

Marsalkka Mannerheimin patsas

Mannerheimin rintapatsas paljastettiin 4.8.1994 Turun keskustan Mannerheim-puistossa, joka sijaitsee Puisto-, Rauhan- ja Puutarhakatujen välisellä alueella. Rintapatsas on osateos Veikko Leppäsen Lahden ratsastajapatsaasta. Rintapatsasmuistomerkin suunnitteli Aarne Ehojoki.

Venäläiset desanttien muistomerkki

Turun Kärsämäessä (Tiemestarinkatu 9) on ”Kärsämäen partisaanihautamonumentiksi” nimitetty neuvostosotilaiden muistomerkki, jonka pystytti 1972 Suomi-Neuvostoliitto Seura. Tämän muistomerkin kohdalla partisaanisana on nimitysharha. Kärsämäen haudassa on tiettävästi neuvostoliittolaisia desantteja, jotka on vakoojina teloitettu suomalaisten toimesta.

Tammenlehvän Perinneliitto

14.5.200924.4.2009 avattu muistomerkkitiedosto...