Salla

Talvisodan Sallan taistelun muistomerkki

Sallan Paikanselän muistomerkki on Salla-Kemijärvi kt 82:n varrella sen eteläpuolella noin 4 km:n päässä Sallan kirkonkylästä. Viitoitettu. Pysäköintipaikka. Taistelualueopasteet erikielisinä. Teksti "Talvisodan päättyessä 13.3.1940 klo 11.00 oli rintamalinja Sallan suunnalla tässä maastossa." Sallan reserviupseerit ja reservialiupseerit pystyttivät muistomerkin 1971.

 

Ruotsalaisten vapaaehtoisten muistomerkit

Samassa paikassa Sallan Paikanselässä on ruotsalaisten vapaaehtoisten muistokivi, jossa on ruotsiksi teksti "Muistoksi ystävillemme, jotka kaatuivat Pohjolan vapauden ja kunnian puolesta 1940." Kiven pystytti 1952 ruotsalaisten vapaaehtoisten 1. ryhmä ja siinä on kuuden kaatuneen nimet. Ensimmäisenä siinä on vapaaehtoisjoukon perustamiseen voimakkaasti vaikuttaneen, 1.3.1940 kaatuneen everstiluutnantti Magnus Dyrssenin nimi.

 

 

Ruotsalaisvapaaehtoisten toinen muistokivi paljastettiin 9.6.1990 vanhan muistomerkin lähelle. Siinä on 32 kaatuneen nimet. Ruotsalaisten lahjoittama pst-tykki sijoitettiin muistomerkkien yhteyteen toukokuussa 1995.

 

Ruotsalaisten vapaaehtoisten muistokiveltä lähtee merkitty polku Dyrssenin kaatumispaikan muistokivelle, joka pystytettiin 1949. Viitta. Matkaa on noin 200 metriä. Teksti: "Tässä kaatui Magnus Dyrssen 1.3.1940 Pohjolan vapauden ja Ruotsin kunnian puolesta." Muistokiven lähettyvillä on talvisodan aikaisia maatuneita korsuja ja taisteluasemia.

Esikuntien muistolaatta

Lapin talossa on esikuntien muistolaatta. Lapin talossa on toiminut neljän erikielisen armeijan esikuntahenkilöstöä. Talvisodan aikana siinä oli suomalaisten, venäläisten ja ruotsalaisten esikuntia ja jatkosodassa saksalaisten. Käyntiohje: Korhosen talo on Kursusta Kemijärvelle päin noin 4 km:n päässä.

Sallan sankarihaudat

Vapaussodassa sekä talvi- ja jatkosodassa kaatuneiden sallalaisten  sankarihaudat ovat rajan taakse jääneessä vanhassa Sallassa..

 

Sallan sankaripatsas on nykyisessä Sallassa kirkon luona. Suomen Sallassa ei ole sankarihautoja, vain muistomerkki. Patsaan ”Hauta etulinjassa” on tehnyt Aimo Tukiainen ja se paljastettiin 1953.

Muut muistomerkit

 

 

Salmivaarassa rautatien ja maantien yhtymäkohdassa ylikäytävän eteläpuolella on helsinkiläisten koululaisten Lauri Matti Hämäläisen ja Eino Osvald Ekegrenin muistomerkki. Pojat kuolivat suutariksi jääneen venäläisen lentopommin räjähtäessä. Muistomerkin pystyttivät poikien omaiset 1944.

 

Sallan Hautajärven Kiviaavalle paljastettiin 1992 panssariestekiveen muistolaatta neuvostoliittolaisen kaukopartion uhreille. Muistomerkin on pystyttänyt Hautajärven kylätoimikunta.

 

   

 

Sallan Särkelässä (st 965) on sodan jälkeisissä miinaonnettomuuksissa menehtyneiden muistokivi (Kari Tiukuvaara, 1997). Sodan jälkeen lähes kaikkialla Lapissa asukkaita menehtyi joko saksalaisten tai venäläisten miinoituksiin, vaikka miinanraivaus toteutettiinkin tehokkaasti.

 

Sallan Paikanselässä 21.11.1992 pystytetty Mannerheim- ristin Lapin ritarien muistomerkki.

 

Tammenlehvän Perinneliitto

14.5.200924.4.2009 avattu muistomerkkitiedosto...