Rovaniemi

Talvisodan vapaaehtoisten muistomerkit

Ruotsalaisten vapaaehtoisten muistomerkki ”Aseveliketju” (Bengt Lissegårdh, 1964) on Rovaniemellä Ruijan puistossa Pohjolankadun ja Riistatien risteyksessä. Teksti: ”1939 – 1940 ruotsalaiset vapaaehtoiset taistelivat tässä maakunnassa Pohjolan vapauden puolesta.” Vapaaehtoisten muistolaattoja on Rovaniemellä Lapin lääninhallituksen (Valtakatu 2) pääoven vieressä ja Kemijärven lukion (Hillatie 6) seinässä.

 

Talvisodan ruotsalaisten vapaaehtoisten Lentorykmentti F 19 muistolaatat kertovat vapaaehtoisten toiminnasta. Pohjois-Suomessa se vastasi kokonaan hävittäjätorjunnasta. Laatat sijoitettiin entisiin toimipaikkoihin eli Kemin Veitsiluotoon, Rovaniemen maalaiskunnan Olkkajärvelle, Ouluun (Kirkkokatu 54) ja Vaalaan. Paljastustilaisuus oli Oulussa 13.1.1990. Muistolaatta on myös ilmailumuseoissa Vantaalla ja Ruotsin Malmslättissä. Muistolaatat teki taiteilija Erik Reimhult ja ne lahjoitti 1989 rykmentin sodanajan kersantti Bertil Östbo. Ruotsin Luulajassa oleva Kamratförening 21 vaalii F 19 perinteitä. Siellä myös muistolaatta.

 

Lentorykmentti 19 päämuistomerkki on Rovaniemen maalaiskunnan Olkkalassa vt 4:n varrella Apukan koeaseman kohdalla, rykmentin Oskar tukikohdan sodanaikaisella sijaintipaikalla. Muistomerkkinä on Sallasta tuotu panssariestekivi. Se paljastettiin 12.1.1990.

Sotilaspojat

Rovaniemen maalaiskunnan Saarenkylässä Vaskurinsillan kupeessa paljastettiin 17.8.1997 sotilaspoikien ”Pojat Kansan Urhokkaat” –muistokivi. Sotilaspoikien vartiopaikka oli Petsamon tien tällä sillalla.

Suomalaisten kaukopartiot

Rovaniemellä Kemijoen Vartiosaarella paljastettiin 27.7.1991 kaukopartio-osasto Paatsalon (4./Er.P 4) muistokivi. Nykyisin saarta kutsutaan Onnellisten saareksi.

Lapin sodan evakot

Lapin väestön evakkomatkalla kuolleiden maakunnallinen muistomerkki on Rovaniemen hautausmaalla sankarihautojen läheisyydessä. Hautausmaa on kirkon yhteydessä Vapaudentiellä. Muistomerkin teki professori Ensio Seppänen ja se paljastettiin 18.7.1965.

Lapin sodan pioneerit

Lapin pioneereille ja jälleenrakennukselle omistettu muistomerkki paljastettiin 27.4.1990 Rovaniemellä Ounaskosken sillan länsipäähän Uittopuistoon. ”Rakentaen ja raivaten”-muistomerkki on Urpo Kärrin taideteos. Muistomerkki on ensisijaisesti kunnianosoitus Lapin sotien jälkeiselle suuritöiselle ja vaaralliselle miinanraivaukselle.

Joukkojen kotiuttamien 1944

Nykyisellä Rovaniemen metsäoppilaitoksella, entisellä Hirvaan metsäkoululla, paljastettiin 20.11.1989 peräpohjalaisen joukko-osaston kotiuttamisen muistolaatta. JR 33:n kotiuttamista hoitanut Veli Arrela kotiutti itsensä 19.11.1944 rykmentin viimeisenä miehenä.

Petsamolaiset sankarivainajat 

Petsamo-Seura paljasti 1.11.1997 noin 140 petsamolaisen sankarivainajan muistotaulun Rovaniemellä Arktikum-talon (Pohjoisranta 4) kirjaston seinälle.

Muita muistomerkkejä

Eversti Olavi Alakulpin muistokivi Rovaniemen Saarenkylässä.

Tammenlehvän Perinneliitto

14.5.200924.4.2009 avattu muistomerkkitiedosto...