Parikkala

Laatokan puolustajien muistomerkki

Laatokan puolustajien muistomerkki on Parikkalan Sikoharjun korkeimmalla harjanteella, jonne löytää kulkemalla Parikkalantietä ja Harjukujaa kunnantoimiston eteen. Siitä ulkoilupolkua pitkin kävellen muistomerkille on noin 200 m. Muistomerkin suunnitteli taiteilija Mauno Hartman ja se paljastettiin 20.8.1961 Laatokan rannikonpuolustuksen joukko-osastoissa palvelleiden asevelitilaisuuden yhteydessä. Muistomerkkinä on jalustalle asetettu rannikkotykki.

 

Muistomerkki pystytettiin talvisodan viimeisten kaatuneiden vänrikki Weikko Kortelan ja alikersantti Niilo Evolan hautapaikalle. He kaatuivat 12.3.1940 Uukselonpäässä Laatokan rannikolla. Rauhan 13.3. jälkeen vetäytymään lähteneet suomalaisjoukot ottivat vainajat mukaan ja jättivät ne rauhan rajan lähimmälle Suomen paikkakunnalle. Teksti: ”Laatokan sankareille.”

Tyrjän taisteluiden muistomerkki

Parikkalan kirkon lähelle Tyrjään johtavan vanhan kirkkotien alkuun Ristimäentien ja Vierevintien risteykseen paljastettiin 4.8.1991 Tyrjän taisteluiden muistomerkki, jonka suunnitteli taiteilijaprofessori Taisto Ahtola. Muistomerkin hankki 2.D.Veteraanit. Muistomerkin luona on erittäin hyvä taistelukuvaustaulu.

 

 

 

Tammenlehvän Perinneliitto

14.5.200924.4.2009 avattu muistomerkkitiedosto...