Oulu

Talvisodan vapaaehtoisten muistolaatat

Talvisodan ruotsalaisten vapaaehtoisten Lentorykmentti F 19 muistolaatat kertovat vapaaehtoisten toiminnasta. Pohjois-Suomessa. Se vastasi kokonaan hävittäjätorjunnasta. Laatat sijoitettiin entisiin toimipaikkoihin eli Kemin Veitsiluotoon, Rovaniemen maalaiskunnan Olkkajärvelle, Ouluun (Kirkkokatu 54) ja Vaalaan. Paljastustilaisuus oli Oulussa 13.1.1990. Muistolaatta on myös ilmailumuseoissa Vantaalla ja Ruotsin Malmslättissä. Muistolaatat teki taiteilija Erik Reimhult ja ne lahjoitti 1989 rykmentin sodanajan kersantti Bertil Östbo. Ruotsin Luulajassa oleva Kamratförening 21 vaalii F 19 perinteitä. Siellä myös muistolaatta.

 

Tanskalaisten vapaaehtoisten muistolaatta Oulun lyseon (Kajaaninkatu) voimistelusalirakennuksen kivijalassa. Tanskalaisia oli koulutuksessa noin 1 200. Heistä 600 palasi rauhan jälkeen kotimaahansa ja loput siirtyivät Loviisaan.

 

Tanskalaisen talvisodan vapaaehtoisen Mathias Madsenin tanskankielinen muistolaatta Oulun Lyseon lukion ulkoseinässä osoitteessa: Kajaaninkatu 3. Paljastettu 21.1.2005.

Oulun ilmapuolustus

Oulun Imatorjuntapatteriston muistotykkinä on 76 mm:n Putilov kasarmialueen esikuntarakennuksen edessä. Paljastettu 1.9.1980.

 

Pohjois-Suomen ilmatorjuntamuistomerkki Vickers 76 ItK 16 V tykki sijoitettiin 27.4.1995 Oulun vanhalle kasarmialueelle.

 

Ilmavalvontakeskus 71:n muistolaatta on Vaarankadulla.

Saksalaisten muistokivi

Kalevantien päässä on 1942 paljastettu saksalaisen joukko-osaston muistokivi. Osoitteesta  Kalevalantie 20 (entisen Sysitien kohdalta) paljastui tietöiden alta  sodan aikainen saksalaisten SS-miesten tekemä muistomerkki. Muistomerkki on ollut unohduksissa pitkään, sillä ainakin Pohjois-Pohjanmaan museolle sen olemassaolo tuli yllätyksenä. Rakennettu heinäkuussa 1942,  tekijöinä saksalaiset (ryhmänjohtaja Erich Koj. SS-vuoristodivisioona Nordin panssarijääkäriosaston 2. komppanian leiri).

Lotta Svärd

Sodanaikaisen lääkintälotan muistoreliefi on Oulussa Pohjan Prikaatin sotilassairaalan seinällä. Professori Pentti Papinahon veistämä reliefi paljastettiin 1.12.1990 lottaseminaarin yhteydessä. Reliefissä JR 12:n lotta Mielikki Luosto on ikuistettu Kiestingissä hoivaamassa kuusamolaista sotilasta. Hän oli ainoa nainen Kiestingin motin joukkosidontapaikalla.

Venäläiset desantit

Oulun hautausmaan Intiönpolun puoleisella alueella on maanpetoksesta tuomittujen ja desanttien muistokivi. Hautakiven mukaan siinä on Oulussa, Suomussalmella ja Kiimingissä teloitettuja sekä tuntematon nainen. Todellisuudessa Kiimingissä ”teloitetut” ovat suomalaisessa asepuvussa olleita, suomea puhuvia neuvostoliittolaisia desantteja, jotka kuolivat Yli-Kiimingin desanttitaistelussa 1942.

 

Tammenlehvän Perinneliitto

14.5.200924.4.2009 avattu muistomerkkitiedosto...