Joensuu

Lentäjien muistolaatat

Joensuun Ilmasilta-järjestö ja LeR 4:n Kilta ovat hankkineet muistolaattoja Pohjois-Karjalan sodanaikaisille tapahtumapaikoille kunnioittaakseen sotiemme lentäjiä. Joensuun lentoasemalla paljastettiin Ilmavoimien vainajien päivänä 7.9.1989 muistolaatta Onttolan lentokentällä Ilmavoimien joukko-osastossa palvelleiden muistoksi.

Suojeluskunnat

Joensuulainen Pohjois-Karjalan Perinnesäätiö on valmistanut taiteilija Erkki Erosen suunnitteleman mallilaatan entisten suojeluskunta- ja lottatalojen seiniin kiinnitettävistä muistolaatoista. Suojeluskuntien vanhoihin toimitaloihin on viime vuosina kiinnitettykin runsaasti muistolaattoja: ”Tällä paikalla on toiminut - suojeluskunta ja Lotta Svärd –yhditys vuosina –”.

Suomalaisten kaukopartiot

Joensuun Hasanniemessä Pursiseuran huvilan Hansanniementie 5:n portin luona on kaukopartio-osasto Kuismasen eli 2./Er.P 4:n muistokivi. Muistokivi paljastettiin 1972. Teksti: ”Tästä lähti sotaan Päämajan kaukopartio-osasto OSKU vuonna 1941” ja toisessa 28.6.1992 paljastetussa on teksti ”Osasto Kuismanen toimi vv 1941 – 44 Laatokan- ja Pohjois-Karjalassa, Syvärillä, Itä-Karjalassa, Äänisjärven, Seesjärven ja Uikujärven taustoilla, Arkangelin radalla ja Lapin sodassa. Partioretkiltä eivät palanneet (nimettynä 19 sotilasta) Olkoon heidän uhrinsa tulevia sukupolvia velvoittava. Aseveljet.”

 

 


Joensuussa Kukkosen maatilan (Lappeenrannantie 45) päärakennuksen seinässä on 25.1.1993 paljastettu kaukopatio-osasto Kuismasen muistolaatta. Kukkosen maatilalla, joka nykyisin on Pohjois-Karjalan maataloussäätiön omistuksessa, koulutettiin osaston partiomiehiä ja sieltä he tekivät ensimmäiset partiomatkat itärajan taakse.

 

 

Tammenlehvän Perinneliitto

14.5.200924.4.2009 avattu muistomerkkitiedosto...