Jatkosota

Päämajamuistomerkit 1939 – 1944

 

1. Mikkelin kaupungin Päämajakoululla, Päämajankatu 1 – 3, on Suomen Marsalkan talvi- ja jatkosodan päämajakauden työhuone ns. Päämajamuseona. Museo avattiin 1974.

 

2. Mikkelin Otavan- ja Raatihuoneenkatujen kulmaukseen hautausmaan reunaan huoltoaseman taakse pystytettiin 1967 Päämajapatsaaksi nimetty Mannerheimin patsas. Se on kuvanveistäjä Kalervo Kallion veistämä näköispatsas kävelevästä Marskista. Patsas oli suunniteltu Mikkelin torille lääninhallituksen rakennuksen edustalle vain muutaman kymmenen metrin päähän Mannerheimiin läheisesti liittyvistä ja edelleen toimivista Hotelli Kalevasta ja Mikkelin Klubista. Poliittisista syistä patsasta ei kuitenkaan haluttu näin näkyvälle paikalle. Väittelyä patsaan siirrosta käytiin vuosikymmenet ja vihdoin siirto päästiin toteuttamaan 21.5.2003. Patsas on nyt siis oikealla paikallaan Mikkelin torin reunalla.

 

3. Viestikeskuksen muistolaatta on Naisvuoren kupeessa, sillä Naisvuoren kalliosuojassa toimi jatkosodan aikainen viestikeskus Lokki. Viestikeskus on ”entistetty” ja siihen on mahdollista tutustua.

 

4. Hotelli Kaleva oli päämajan käytössä sodan 1941 – 44 aikana. Tämän johdosta hotellissa Hallituskatu 5:ssä on muistolaatta. Mikkelin Klubilla on edelleen alkuperäinen kalustus. Tilauksesta siellä voidaan nauttia Marskin menu ryyppyineen.

 

5. Mikkelin kaupungin vaakunassa olevat vapaudenristi ja marsalkansauvat muistuttavat kaupungin tärkeästä merkityksestä kolmen sodan päämajakaupunkina. Mikkeli sai Mannerheimilta 21.12.1944 vapaudenristin käyttöoikeuden vaakunassaan.

 

6. Otavan kansanopiston ns. Päämajan kentällä olevassa Päämajan muistokivessä on laatta, jossa todetaan talvisodan aikaisen päämajan sijainneen 2.1. – 1.3.1940 kansanopistossa. Neuvostokoneiden pommitettua Otavaa Mannerheim siirtyi maaliskuun alussa Juvalle Inkilän kartanoon. Päämaja oli talvisodan aikana Otavassa pidemmän aikaa kuin Mikkelissä.

 

7. Vammalassa Karkun kotitalous- ja sosiaalialan oppilaitoksessa (Tulluntie 30) paljastettiin 20.8.1995 Päämaja II:n eli Sotatalouspäämajan sodanaikaisen sijainnin 26.2. – 5.10.1944 muistolaatta.

 

8. ”Päämajamuistomerkki” on myös Ilmari Turjan näytelmä ”Päämaja”, jota esitettiin vuodesta 1970 alkaen Suomen Kansallisteatterissa 150 kertaa. Vastaava on myös filminä.

Tammenlehvän Perinneliitto

14.5.200924.4.2009 avattu muistomerkkitiedosto...